Kiedyś był taki wątek o interpretacji wyników badań, zawsze z prośbą, żeby ktoś mądry spojrzał i powiedział co widzi, bo weterynarze to różnie...
Mam właśnie taką prośbę - kotka szwagierki, seniorka już, ale w niezłej kondycji, ostatnio zaczęła kuleć, więc pojechali na badania i rtg. Badania miała robione po narkozie, czy możliwe że wysoki poziom mocznika i kreatyniny wyszedł jeszcze po tym?
Wyniki badań
Re: Wyniki badań
MoniQ, czy kotka ma wyleczone, usunięte zęby? Wysoki mocznik jest często efektem zaniedbań paszczowych. Tutaj aż trzy parametry przekroczone skorelowane mogą być z nerkami, ale do tego trzeba kociego nefrologa, na ile jest to problem nerek jako takich (bo jonogram jest dobry), a na ile wtórny do problemów w paszczy na przykład. Przyjechałabym z tą kotką do doktor Mai Wołków-Pretorius z kliniki doktora Roberta Gruszki we Wrocławiu, ona zrobiłby dokładny prządek w jamie ustnej. Trzeba też znaleźć mądrego weta od nerek, bo zostawić tego jak jest nie bardzo można. Mocznik obniżycie lekami, ale trzeba znaleźć przyczynę. Alfa-amylaza może wskazywać również na inne przyczyny, ale tutaj wiązałabym ją jednak z nerkami, bo i kreatynina i mocznik są przekroczone.
Re: Wyniki badań
Dziękuję
Przekazałam wszystko co napisałaś 
Kotka będzie miała niebawem usuwany kamień, to wiem, ale pani wet zasugerowała, żeby odczekać jeszcze jakiś czas bo bardzo źle znosi wizyty u lekarza, o narkozie nie mówiąc...

Kotka będzie miała niebawem usuwany kamień, to wiem, ale pani wet zasugerowała, żeby odczekać jeszcze jakiś czas bo bardzo źle znosi wizyty u lekarza, o narkozie nie mówiąc...