Kot brytyjski - kolor oczu
Kot brytyjski - kolor oczu
Cześć,
Może znajdą się chętni do porozmawiania o kształtowaniu się koloru oczu u brytyjczyków i opowiedzenia o Waszych osobistych doświadczeniach związanych z tematem. Mój kot ma pełny rodowód, w zeszłym tygodniu skończył 4 miesiące. Wiem, że docelowy kolor oczu u brytyjczyków kształtuje się dość długo, ale w porównaniu z innymi kotami, jego oczy na ten moment mają dość niejednolitą barwę - jasnoniebieskie z brązowa obwódką dookoła źrenicy. Z tego co wiem, według "standardu" koty o jgo umaszczeniu (BSH e) powinny mieć raczej oczy w kolorze bazowym/bursztynowym. Na ten moment nie widzę większych zmian w kolorze oczu na przestrzeni ostatniego 1,5 miesiąca, kiedy to pierwszy raz się spotkaliśmy
Czy to się jeszcze może zmienić i kot będzie miał docelowo oczy brazowe/bursztynowe? Dodam, że rodzice to: matka BSH e z brązowymi oczami, a ojciec BSH c 33 z oczami niebieskimi.
Może znajdą się chętni do porozmawiania o kształtowaniu się koloru oczu u brytyjczyków i opowiedzenia o Waszych osobistych doświadczeniach związanych z tematem. Mój kot ma pełny rodowód, w zeszłym tygodniu skończył 4 miesiące. Wiem, że docelowy kolor oczu u brytyjczyków kształtuje się dość długo, ale w porównaniu z innymi kotami, jego oczy na ten moment mają dość niejednolitą barwę - jasnoniebieskie z brązowa obwódką dookoła źrenicy. Z tego co wiem, według "standardu" koty o jgo umaszczeniu (BSH e) powinny mieć raczej oczy w kolorze bazowym/bursztynowym. Na ten moment nie widzę większych zmian w kolorze oczu na przestrzeni ostatniego 1,5 miesiąca, kiedy to pierwszy raz się spotkaliśmy
Czy to się jeszcze może zmienić i kot będzie miał docelowo oczy brazowe/bursztynowe? Dodam, że rodzice to: matka BSH e z brązowymi oczami, a ojciec BSH c 33 z oczami niebieskimi.
- Załączniki
-
- image0 (1).jpeg (2.03 MiB) Przejrzano 13184 razy
-
- image3.jpeg (2.19 MiB) Przejrzano 13184 razy
Re: Kot brytyjski - kolor oczu
- Załączniki
-
- image0 (2).jpeg (1.72 MiB) Przejrzano 13179 razy
Kotu się oczy dość długo wybarwiają. Mój Merlin, nie brytyjczyk, miał identyczne oczy w tym wieku, teraz ma równomiernie wybarwione.
❤ Eris na zawsze z nami ❤ Merlin 21.05.2019 ❤ Morgana 19.04.2020 ❤
M&M na Instagramie
Moja psychodeliczna kociobiżuteria
M&M na Instagramie
Moja psychodeliczna kociobiżuteria
Jednym z rodziców kota jest point (czyli brytyjczyk o niebieskich oczach), kotek na pewno jest nosicielem genu na takie ubarwienie. To zaburza wybarwianie się oka w kolorze bursztynowym (dlatego nie zaleca się łączyć pointów z kotami o pełnym, jednolitym kolorze, właśnie ze względu na niebezpieczeństwo nie do końca zadowalającego koloru oka. Oczywiście robi się to z innych względów, żeby poprawić budowę, strukturę sierści, itp., ale z tyłu głowy zawsze jest to zagrożenie). Wewnętrzna obwódka jest bardzo ciemna, więc zapewne kotek będzie mieć piękne oczy, ale trzeba cierpliwie poczekać.
Przy dużym powiększeniu, szczególnie na zdięciu z wąską źrenicą, tęczówka wygląda jak wszechświat …
Tudor ok. 17.06.2017
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Leszko Biały ok.10.05.2019
Saladyn 07.07.2018
Mieszko I ok. 10.05.2019
Leszko Biały ok.10.05.2019
Wstawiam zdjęcie jednej z moich koteczek w wieku 4 miesięcy, oko ciągle niewybarwione, co u moich kotów w tym wieku było rzadkością, zdarzyło się naprawdę u kilku z urodzonych przez 16 lat prowadzenia hodowli.
Dla porównania jej brat, w tym samym wieku
Dla porównania jej brat, w tym samym wieku
Dziękuję, w naszym przypadku taka sama sytuacja, bo brat miał już o wiele bardziej wybrawione oczy. Pozostało w takim razie cierpliwie poczekać
A tak z ciekawości- jak długo trwa barwienie tęczówki do docelowego koloru? Mój dzieciak miał mętno-brązowe gdy przyjechał miesiąc temu, teraz zaczynają być mocno przejrzyste i lekko pomarańczowe. Zastanawiam się, czy jeszcze ta barwa się nasyci. Kociak ma 7,5 mca
Może się jeszcze nasycić. Może, ale nie musi. Oczy wolno się wybarwiające potrzebują niekeidy kilkunastu miesięcy, ale też nie jest to sztywna reguła, niekiedy po prostu pozostają niedobarwione (szczególnie u kotów z genem pointa).